CEC Bank a realizat anul trecut un profit net de 67,4 milioane lei, în creștere cu 26,6%

CEC Bank a realizat anul trecut un profit net de 67,4 milioane lei, în creștere cu 26,6%
Publicat: 22/05/2012, 14:27
Actualizat: 22/05/2012, 14:27

CEC Bank a realizat anul trecut un profit net de 67,4 milioane lei, în urcare cu 26,6% față de 2010, în condițiile unui avans al creditelor cu 7,3%, la 10,3 miliarde lei, și un ritm de creștere dublu la active, de 14,3%, la 24,8 miliarde lei, a anunțat marți președintele băncii, Radu Ghețea.

Depozitele atrase de bancă totalizau 17,6 miliarde lei, sold cu 16,6% mai mare decât 2010, față de o medie de creștere pe sistem de 9,5%.

„Proiectul început în 2007 a fost realizat. Este vorba de strategia de dezvoltare 2007-2011 prin care a fost stabilit ca obiectiv principal transformarea CEC, a unei instituții de economii, într-o bancă comercială universală. Noi spunem că proiectul început în 2007 a fost realizat. Niciodată nu poți să spui că tot ce ți-ai propus a fost realizat în mod exact cum ai plănuit”, a spus Ghețea.

Potrivit președintelui băncii, CEC Bank și-a majorat în ultimii cinci ani cota de piață pe active de la 4% la 7%, la credite de la 3,47% la 4,44%, iar la depozite de la 5,41% la 8,68%.

La începutul lunii mai, CEC și-a majorat capitalul social cu 44,2 milioane lei, întreg profitul net rămas după constituirea rezervelor legale, până la 1,092 miliarde lei. Fondurile Proprii ale băncii se ridică la peste 1,7 miliarde lei.

Ghețea a precizat că după primele patru luni din acest an banca a obținut un profit de 42 de milioane lei, calculat pe standarde IFRS, dar a evitat să facă o estimare privind rezultatul de la finele acestui an, argumentând că evoluția provizioanelor rămâne încă o necunoscută în sistem.

Gradul de provizionare a portofoliului de credite la sfârșitul anului 2011 este de 11,5% (9,5% la sfârșitul anului 2010), iar ponderea soldului creditelor restante și îndoielnice în total portofoliu de credite este de 9,6% (7,3% la sfârșitul anului 2010).

CEC Bank a restructurat anul trecut circa 15% din portofoliul de credite, din care circa 9,8% aferent creditelor pentru persoane fizice (4.623 credite, 455 milioane lei) și circa 19,8% aferent creditelor acordate persoanelor juridice (1.274 credite în valoare de 1,128 milioane lei).

Datele prezentate de bancă arată că unul din cinci credite acordate în ultimii cinci ani pentru firme a fost restructurat în 2011.

Ghețea spune că 70% din creditele restructurate performează bine, apreciind că acest nivel este unul satisfăcător. El a menționat că CEC Bank nu a vândut credite neperformante către vehicule specializate, practică destul de întâlnită în alte bănci, prin care au fost scoase din bilanțurile sistemului finanțări de peste 5 miliarde euro.

Creditele pentru firme au depășit în premieră împrumuturile acordate populației. Astfel, finanțările pentru companii au urcat anul trecut la 5,2 miliarde lei, comparativ cu 4,6 miliarde lei în 2010 și 650 de milioane lei la finele lui 2006.

În cazul populației, creditele au coborât anul trecut, de la 4,78 miliarde lei la 4,61 miliarde lei, plecând de la un nivel de 2,5 miliarde lei în urmă cu cinci ani.

În ceea ce privește structura activelor băncii, Ghețea a detaliat că portofoliu de titluri nu a depășit 30% din total de-a lungul anului 2011, în timp ce imobilizările au fost evaluate la cel mult 1,2 miliarde lei. Banca are o rețea teritorială de 1.173 de unități.

În ultimii cinci ani CEC bank a modernizat 812 sucursale și agenții, iar investițiile s-au plasat în jur de 300 de milioane de lei.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform